TONI DE TURIXANT, pas d'en; (serra de s'Almangra, Escorca)

Descripció: ♦ Molt difícil. No és un punt en concret, sinó que es tracta d'una llarga pujada marginal i directa a la serra de s'Almangra (serra de na Rius), que utilitzava l'amo Antoni Gelabert de Turixant anys enrere per arreplegar ovelles. S'ha de superar, a vegades grimpant, un coster rocós, molt empinat i, en alguns punts, força vertiginós. A la part final del pas s'ha d'escalar una zona rocallosa, amb bones preses, però no exempta de perill pel pati que deixam enrere. No està habilitat ni senyalitzat amb fites.

Turixant: Joan B. Binimelis, a la seva Nueva Historia de Mallorca (1593), anota: "A poca distancia de este valle hay otro más profundo por la parte de su norte y se llama valle de Taurixant, que era un rafal de 2 jovadas que dió el Rey a Pedro Peris, es valle muy áspero y dificultoso de andar, tiene también muchas aguas de fuentes manantiales y pocos campos de conradío; confina por la parte de mediodía con aquel grande monte, que los navegantes llamaban la Calobra y nosotros el Puig den Torrella; llamábase primero Benimorach, el qual dió el Rey con dos jovadas a Berenguer Ripoll en el repartimiento: Este valle de Turixant unido con el valle de Lluch y de Escorca hacen un fuerte que comprende mucha tierra y se puede guardar con poca gente, puesta en los pocos pasos que tiene y con poca dificultad y menos gasto pudieran defenderse".

Podem llegir al Corpus de Toponímia de Mallorca: "Un historiador anónimo de Lluc, relacionando el escondimiento de las sagradas imágenes con la persecución iconoclasta, afirma: «... y de ahí tengo por muy creible que vienen y se han descubierto por estos paisses y vezindades de Escorca diferentes figuras assí de Christo como de la Virgen María, (como son) la Virgen María de Lluch; el Sto. Christo de Turichant, (aunque de éste no se tenga noticia de su invención) [...]. Mas abajo en un valle assí al poniente ay un molino de agua llamado de Turixant, en cuya habitación está aquella arriba insinuada figura de Christo Jesús, la qual por ser denegrida y tan nombrada en Mallorca [...] Más ay en dicho puesto tres o quatro vestigios de cubos de molinos tan a lo antiguo fabricados, que de ninguno se tiene memoria de su construcción...». Esta historia anónima, de muy escaso valor crítico, se conserva en el Archivo de Lluc". (P. Rafel Juan)

Jaume Vidal proposa la grafia Turitxant, contràriament a Alcover-Moll DCVB i a Mascaró Corpus de Toponímia de Mallorca
"Antiga possessió que apareix citada al Llibre del Repartiment (1232) com a Raal Aurixam. Miquel Barceló afirma que Aurixam és el nom d'un poble berber establert, en el s V, al sud-est del vessant de l'Atles, probablement emigrat a Mallorca en època dels almoràvits. La 'T' de Taurixant podria esser l'article definitiu berber incorporat a Aurixam. Al principi del s XVII, designava tant una contrada del terme com cada una de les possessions que s'hi localitzen. El 1623, una d'aquestes possessions, totes dites Turixant, era de Bernadí Mateu i confrontava amb Turixant d'en Caulelles, Son Nebot i sa Cometa. Tenia cases, amb alambins per fer aigües. Era dedicada a conreu de cereals i lleguminoses, amb algunes zones d'olivar. Dins la possessió, hi havia dos molins d'aigua, un de draper i l'altre de fariner. Hi havia guardes de 35 bous, 25 porcs, 10 ovelles i algunes cabres. Les pastures feien 108 lliures de renda anual. Era també denominada Turixant des Molí. El 1685, fou valorada en 1.000 lliures. El s XVII, la casa pairel dels Mateu -de Turixant- era situada a Camarata, a la vila de Selva. El 1672, la possessió principal de Turixant pertanyia al noble Mateu Sanglada Gual, cavaller de l'ordre de Calatrava, i feia una renda anual de 100 lliures. El 1685, fou valorada en 2.200 lliures. El 1707, era del senyor Mateu Sanglada-Sureda Gual. Les pastures, aglans i conrons, feien una renda anual de 110 lliures, dos moltons i vuit capons. El 1997, únicament resta Turixant de Baix, situada entre el gorg Blau, el pont de sa Central, el coll des Jou i Son Nebot i Turixant de Dalt, entre la serra de Turixant, cals Reis, el pont de sa Central i el gorg Blau. Prop de les cases hi ha situada una font". (GEM-DF/M).
Localització: 1100-1218 m. Al terme d'Escorca, a Turixant, a la serra de s'Almangra, situat entre es Frare (1150 m), el Pas de sa Pomera Borda🔗 i ses Clotes.

Coordenades: A baix N39 48.687 E2 48.239 A dalt N39 48.561 E2 48.078

Enllaç:

Foto: J. Riera

Foto: J. Riera

Foto: J. Riera

Foto: J. Riera

Foto: J. Riera

Foto: Guillem Seguí

Foto: J. Riera

Sector del mapa Alpina on apareix situat el pas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada