FRARES, pujador des; (Llucmajor)

Descripció: Difícil i perillós. És una baixada molt vertical a la mar, d'uns 60 metres de desnivell. Hi ha escalons picats a la roca. Està equipat amb antigues piquetes, cable i anelles de ferro, que ja no estan en bon estat i per tant són insegures. Apareix citat al Nomenclàtor Toponímic🔗 , Els topònims de Llucmajor🔗 i al llibre de Cosme Aguiló La toponímia de la costa de Llucmajor. Anomenat també es Balconet (Mascaró) i davallador de Pedrafort (Nomenclàtor...).
Frare: A la muntanya "Metàfora toponímica amb què es designe freqüentment penyals de forma punxeguda o fàl·lica". (GTIB). I a la mar, dur un Frare, tornar frare o fer frare, significa anar-se'n a casa sense haver agafat cap peix.

Addenda: Es pujador des Frares. "Nom, molt popular, procedent de mariners de s'Arenal i es Molinar, desconegut dels pescadors de canya. La factura erosionada dels escalons de la part alta denota una considerable antigor. En té més de cinquanta, excavats dins la roca i fent voltes, en l'intent de cercar la topografia menys abrupte. Aquest lloc dóna nom al talassònim sa vaira des Pujador des Frares.

Observem que és un pujador, mentre que tots els que coneixen els pescadors de canya són davalladors, cosa ben lògica, ja que els mariners tenen el punt de partida des del vaixell cap a la costa. Quina necessitat tenien els pescadors d'assolir la difícil aresta superior dels penyalars? Crec que aquest text de M. Antònia Salvà, que parla de sa Llapassa, ens dóna una clara resposta: «També els pescadors de barca sabien aquells camins de cabes i els pujaven adesiara a l'estiu a demanar que els deixassin collir i emportar figues de moro i de cristià, fruita que barataven honradament amb peix».

És nom d'explicació desconeguda. No veig que hi pugui haver cap relació amb la llunyana possessió de cas Frares. Se sap, però, que els enagistes tenien possessions a la marina. Conten a Llucmajor que els jurats convidaven a anar de pesca el predicador de la quaresma, un dia de la setmana després de Pasqua.

També tenim s'illot des Frares a sa Colònia de Sant Jordi. Hi pot haver, em deman, alguna relació amb la expressió fer frare, que utilitzen els pescadors per a indicar una pesca de resultats negatius?

L'informant Gabriel Sastre, Terrola, em diu aquesta expressiva cançó:

Un homo se'n va a ses penyes

a comptes de peix 'gafar

i du un frare en tornar

i hi deixa ses espardenyes".

(La toponímia de la costa de Llucmajor, Cosme Aguiló).

L'Arxiduc, quan recorre aquesta costa, cita el pujador des Frare: "S'hi arrengleren una pedrera petita de marès blanquinós, es Llençol, llavors el pujador des Frare, on la costa altiplana comença a tornar-se més suau, i el penyal que sobresurt de sa Caseta, darrere del qual barquetes petites hi carreguen marès; després tota la costa presenta nombroses pedreres en aquest indret anomenat sa Fossa". (Les Balears [1884] 2002).

Localització: 52-106 m. Al terme de Llucmajor, al racó de s'Almadrava, situat entre Pedra Fort i sa Fossa.

Coordenades: N39 25.921 E2 44.813 a baix. N39 25.926 E2 44.848 a dalt.

Enllaç:
Foto: Joan Garau

Foto: Carlos Giménez

Foto: Joan Garau

Foto: Carlos Giménez

Foto: Carlos Giménez

Foto: Carlos Giménez

Sector del mapa IGN on apareix situat el pas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada