COVES DEL DRAC, pas de ses; (Porto Cristo, Manacor)

Descripció:  Fàcil. Era un pas antic per anar a les coves del Drac, habilitat amb escalons, i era la continuació d'una passarel·la que salvava el darrera tram del torrent de ses Talaioles (el cap des Toll), muntada per Joan Servera i Camps, propietari de les coves del Drac. Aprofita una encletxa o fissura per superar el penya-segat (ses Penyes) d'uns 25 m d'altària. Actualment es troba tancat amb una porta de ferro a la part de baix i a la part de dalt dóna a les terrasses de les noves edificacions. 

Coves del Drac: "Conjunt de cavitats de 1.700 m de recorregut, les de major longitud de Mallorca. Situada al terme de Manacor, entre Portocristo, cala Murta i el morro de sa Carabassa. Estan formades dins molasses blanques de l'època miocènica (terciari), depositades per la mar, les quals han configurat el relleu litoral, constituït per una plataforma tabular d'estrats quasi horitzontals a 30 m sobre el nivell de la mar. Aquests depòsits de marès, estesos des de la marina de Manacor fins a la de Llucmajor, han estat sotmesos a processos càrstico-costers, que, amb l'existència d'un corrent d'aigua subterrani procedent del nord-oest, han eixamplat les fissures preexistents, buidant els bancs de molasses i configurat aquestes cavitats. Posseeixen unitat estructural, evidenciada a través de les dotze sales. Destaca la sala de s'estany de Miramar, que fa 150 m de llargària, 80 m d'amplària i 12 m d'altària. Les estalagmites són de grans dimensions i presenten una certa irregularitat, mentre que les estalactites són fines i abundants. Compten amb sis estanys, enllaçats entre ells i la cova des Hams per canals i sifons. L'aigua és salabrosa a causa dels clorurs dels corrents freàtics i de la influència marina [...] Les coves foren utilitzades en el passat, com demostra la troballa d'una construcció talaiòtica situada a l'entrada i dedicada a enterraments, que consisteix en un corredor construït amb pedres superposades, a totes dues bandes, les quals s'aproximaven per a formar una falsa volta. Un altre testimoni són les restes de ceràmiques talaiòtica, romana i àrab [...]". (GEM-BeC). 

Addenda: A la tardor de 1888 l’artista Gastón Vuillier va anar a Porto Cristo i va deixar escrites aquestes paraules: “Deixam el portet a la nostra esquerra, i baixam fins a la vorera de l’estret canal, que travessam per un gual. Escalam el turó que es troba a l’altre costat [el pas que descrivim]. Som dins les terres de don Josep Moragues, propietari de les coves”. La passadora facilitava als vianants l’accés a les coves del Drac, mitjançant una escala excavada a la roca del penya-segat, a dalt, un caminet —ara carrer de la Vela— arribava fins a les coves. Aquest gual o un de semblant, que ja existia el 1888, com diu Vuillier, s’havia de rectificar així com avançava la terra dels al·luvions o les crescudes de la mar.

Localització: 2-29 m. Al terme de Manacor, a Porto Cristo, al penya-segat de la dreta del Cap des Toll, situat entre el Martell, les Drassanes i el carrer de la Vela.

Coordenades: N39 32.296 E3 19.986 a baix. N39 32.255 E3 20.018 a dalt.

Enllaç:

Targeta postal: Guilera (Passadora que comunicava amb el pas)

Postal: Fototípia Thomàs (Vista panoràmica des de dalt del pas)

Foto: J. Riera

Foto: Dolors Domínguez

Foto: J. Riera

Sector del mapa IDIB on apareix situat el pas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada