COASSA, pas d’en / COASSA, pas de sa; (Artà)

Descripció: Moderat. S'ha de fer alguna petita grimpada o desgrimpada. El pas consisteix en una rosta rampa dominada per carritxeres fins a la meitat del coster, després ve una zona de garriga, intransitable a causa de les plantes espinoses, la qual acaba en un pinaró. Actualment hi ha problemes de pas per les reixetes que tanquen els xalets a la part de baix. Pren el nom per una cova situada al coster.
Cova gran / Covassa / Coassa: Deformació o corrupció de Covassa, cova gran. Encinas anota: "El peyorativo de (Cova)ssa lo determina gran embocadura sin apenas solución de continuidad". 
Addenda: Aquesta rampa era la via més directe que tenien els habitants de la zona dels Camps Vells per pujar a l'ermita. També era la ruta més ràpida pels pescadors que tenien com a port la Cala dels Camps —la qual es veu al fons mentre es baixa el pas— per dur a vendre el peix a la vila d'Artà.

Giscafrè, al relat de Madò Gatova, cita aquest pas i el compara amb els altres dels voltants, diu: "Pel Pas Caudalé i pel d'En Gil feia beneit es pensar-ho. El sol fet de passar-ne de buit ja era un miracle. El Parral era lluny o el que ells, els Pambolis empraven per anar a Vila, en Covasa era tan malambrós com els dos primers".

Localització: 279 m. Al terme d'Artà, al puig de sa Coassa, a la coma des Catius, prop de l'ermita de Betlem, situat entre el torrent de sa Jonquera, el cim del puig (321 m) i la carretera de Betlem.
Foto: Dolors Domínguez


Foto: J. Riera
 

Foto: J. Riera


Topografia de sa Covassa (J. A. Encinas i M. L. Redondo)


Sector del mapa Alpina on apareix situat el pas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada